Vintagehifi.nl
Philips
Sony
Akai  Alpine  B&O
Dual,Fisher,Hitachi,
JVC, Magnavox
Pioneer, Saba, Sanyo
Sharp, Siemens
Technics, Tensai
Thomson, Toshiba
Uher, Yamaha
Hifi opstelling
Akai vintagehifi
Pioneer "Blue-line"
Reel to Reel
Cassettedecks
Draaitafels
Receivers
Overige vintagehifi
WEBSHOP
Hifi tests & Folders
Contact
Gastenboek
bertfotografeert

 

AKAI

 

Omdat ik vrij veel Akai hifi-componenten in mijn verzameling heb, heb ik een aparte Akai pagina gemaakt. Naast Philips ben ik ook een beetje Akai liefhebber geworden! In de snelle wereld van consumenten-elektronica is AKAI al decennia lang een bekende speler. Het Japanse merk AKAI heeft een rijke historie, gebaseerd op kwaliteit en innovatie. AKAI is een dynamisch merk met een breed assortiment. AKAI betekent “rood” in het Japans. Een kleur die staat voor spanning en sensatie. Ik heb mij in mijn verzameling gericht op de Akai periode rond de jaren '70-'80 wat toch wel gold als de "gouden"Akai tijd.

Het is mij gelukt een oude AKAI hifi set uit de jaren 70 compleet te krijgen. Absolute topklasse in die tijd en doet echt niet onder voor de hifi sets die tegenwoordig aangeboden worden.

 

 

Akai set jaren '70

 

Akai GXC 760D 3-koppendeck, direct drive, tiptoets, dolby nr.

Akai AT-2400 tuner

Akai AM-2800 versterker 4 * 80 watt RMS

De draaitafel AP-002 en een eventueel tapedeck wat er ook nog bij zou kunnen staan op de aparte pagina's (draaitafels en Reel to Reel). Ook het cassettedeck wordt apart beschreven op de pagina cassettedecks.

 

 

 

 

Naast de jaren '70 set heb ik ook nog een jaren '80 set compleet gemaakt.

 

 

Mooie stijlvolle set uit de jaren 80, eerst begonnen met de AM-U02 versterker, jaren later de tuner, het cassettedeck en de timer erbij gezocht. De set is compleet met cd speler (niet helemaal uit die tijd) equalizer en Akai GX 77 tapedeck.

zie hiervoor de aparte pagina's.

DT-100 timer

GX-M10 cassette deck

AMU-02 versterker

AT-V04 tuner

 

 

 

 

Mijn eigen Akai AM U02 kocht ik omstreeks 1980 en is via een grote omweg uiteindelijk weer bij mij terug gekomen. Ik heb de Akai nog een tijdje als voorversterker gebruikt voor mijn setje MFB's 6544. De AM U02 is een fijne versterker van 2 maal 26 watt en heeft zogenaamde "heat-pipe" koeling, waardoor de versterker zeer weinig warmte afgeeft. De voor- en eindtrap zijn te scheiden.

De veel zwaardere AM-67 (eind jaren 80) levert een vermogen van 2 maal 120 watt continu, is 18 bits digitaal (tevens digitale in en uitgangen) en is IR afstand bedienbaar.

 

   

AMU-02

 

AM-67

 

 

Akai is vooral bekend geworden met de Cassette- en Tape-decks, deze behoorden in de jaren 70 en 80 tot de top. Dankzij de onverslijtbare GX-koppen en degelijke bouw, werken de meeste decks nu nog prima.

 

      

GXC-570D II

 

GXC-325D

 

GXC-510D

 

Zie voor meer foto's en beschrijvingen de aparte pagina's "Cassettedecks" & "Reel to Reel" of klik op een afbeelding.

 

         

X-330

 

GX-265D

 

GX-630D

 

GX-77

 

Ook de draaitafels van Akai waren van zeer degelijke kwaliteit. zie ook pagina "draaitafels" of klik op een afbeelding.

 

         

AP-002

 

AP-003

 

AP-005

 

AP-007

 

 

 

Akai kwam in 1980 met het "Akai boek", een zeer leerzaam boekje over geluid en geluidstechniek. Hoewel een merkgericht boek, was het een heel nuttig naslagwerkje voor wie wat meer wilde weten over geluidsweergave en hifi. De GX-630, de AP-005, de GXC-760D en de beide luidsprekers SR-1040, staan hier in levende lijve!

 

Van een andere Akai liefhebber kon ik een mooie set van 3 Akai componenten overnemen. De set bestaat uit de AM-U55 versterker, de AT-S55 tuner en het prachtige GX-F66R cassettedeck! Nogmaals dank Ad! De afgebeelde equalizer is de EA-A22. Deze staat tussen de voor- en eindtrap welke bij de U55 te scheiden is.

 

 

Met deze set kon ik weer een complete Akai set maken, samen met de GX-77, MX-77 mixer, de CDA405 en de DT-A2 timer. Helaas geen Akai luidsprekers maar een setje Sony ES speakers. Helaas heeft de GX-77 geen mogelijkheid de kap in een bepaalde stand te zetten, dus heb ik het zo maar even opgelost.

 

 

Voor de ouderwetse zang/spraakopnamen kon ik een set nooit gebruikte condensator microfoons overnemen: de Akai ACM-100!

 

to Top of Page